fbpx

Tobakk som årsak til tannkjøtt- og tennersykdom.

Mange vet om de negative konsekvensene av røyking. Nikotinavhengighet er farlig og ødeleggende for menneskers helse. Huden, indre organer, nerve- og immunsystemet, tenner og tannkjøtt påvirkes negativt. En skadelig vane påvirker ikke bare utseendet av ubehagelig lukt fra munnhulen og mørkningen av emalje, men fører også til utvikling av mange patologier og tannsykdommer.

Effekten av tobakksrøyk på tennene.

Hvordan påvirker røyking tennene? Tunge harpiksholdige stoffer og kreftfremkallende stoffer legger seg på tannoverflaten i et tynt, men sterkt lag, og danner en film. Dette skaper gunstige forhold for vekst av bakterier og utvikling av den inflammatoriske prosessen. Gul plakett på en røykers tenner ødelegger ikke bare estetikken til et smil, men påvirker også helsen negativt. Det forvrenger fargen på emaljen og bidrar til ødeleggelse av tannvev.

Tobakksrøyk i munnhulen ødelegger integriteten til emaljen og dreper gunstige mikroorganismer. Temperaturforskjellen fører til dannelse av mikrosprekker på tannoverflaten. Munnhulen er utsatt for giftige forbrenningsprodukter.

Giftige stoffer trenger lett inn i den porøse strukturen til emaljen og legger seg i et tett lag i dybden. Bakterier, sot og tjære trenger gjennom små sprekker. Tennene mister hvitheten, blir gule eller mørkebrune. Over tid dannes det svarte flekker ved røttene, som bidrar til utvikling av karies og pulpitt.

Påvirkning på tannkjøttet.

Det er ingen hemmelighet at sigaretter påvirker ikke bare overflaten av tennene, men også tilstanden til tannkjøttet. Giftige stoffer provoserer inflammatoriske prosesser som påvirker hele munnhulen. Tannkjøttet tørker ut etter røyking, regenererer seg dårlig og blør.

Nikotin innsnevrer blodkar og kapillærer, noe som fører til svekkelse av tannkjøttvevet. Den giftige sammensetningen av sigaretter tørker, dehydrerer og reduserer det nødvendige oksygeninnholdet. Vevet i munnhulen atrofierer, flasser av og slutter å beskytte roten av tannen. Infeksjon trenger inn i de svekkede områdene, på grunn av hvilke tannkjøttet er dekket med sår. Derfor blir tennene til ivrige røykere oftest ødelagt og faller ut, noe som tvinger dem til å ty til ytterligere implantasjon.

Konsekvenser av en dårlig vane.

Røyking skader tannemaljen. De får en gulbrun nyanse som ikke forsvinner selv ved daglig bruk av blekingspasta. Dessuten endrer tobakksrøyk sammensetningen av spytt, forstyrrer den syre-alkaliske balansen og reduserer de bakteriedrepende egenskapene.

Som et resultat får sigarettelskeren en rekke uønskede og skadelige konsekvenser:

– gult belegg,

– ubehagelig lukt,

– irritasjon og kløe i tannkjøttet,

– smertefulle opplevelser mens du spiser,

– forvrengning av smaksopplevelser,

– dannelse av tannstein,

– blødende tannkjøtt,

– temperaturøkning,

– generell sløvhet og svakhet,

– ødeleggelse og tap av tenner.

Kreftfremkallende stoffer som frigjøres ved røyking påvirker tenners og tannkjøtts evne til å restituere seg negativt etter tannprosedyrer. Tobakksrøyk hemmer helingsprosessen og blodsirkulasjonen. Det bør ikke glemmes at de som fortsetter å røyke sigaretter har svært høy risiko for fullstendig tap av tenner.

Mulige sykdommer.

Kjemiske giftige elementer inneholdt i store mengder i sigaretter forårsaker uopprettelig helseskade. Nikotin og harpiks trenger inn i tannvevet og forstyrrer kroppens arbeid. I tillegg til mørkningen av emaljen, utvikler røykere over tid kroniske inflammatoriske prosesser som fører til følgende sykdommer:

Karies. Gradvis ødeleggelse av tannvev, som provoserer økt følsomhet og smertefulle opplevelser.

Prekestol. En sykdom der infeksjonen kommer inn i tannen, der bløtvev, kar og nerver befinner seg. Det utvikler seg vanligvis når kariesbehandling startes.

Gingivitt. Betennelse i tannkjøttet, der forbindelsen med tannsettet ikke er forstyrret. Det er ledsaget av hypoksi og dannelsen av en tett plakk. I fravær av riktig behandling utvikler gingivitt seg til periodontitt.

granulom Sykdommen fortsetter uten symptomer. Det er ledsaget av utseendet av smertefull rødhet og neoplasmer.

Periodontitt. En inflammatorisk prosess i vevet i munnhulen, som fører til skade på tannkjøttet og beinvevet i tannraden.

Periodontitt. Stadiet av periodontitt har begynt, hvor rotsystemet vil bli eksponert. Sykdommen fører oftest til tanntap.

Forebygging og behandling.

Forebygging og riktig ernæring vil bidra til å minimere konsekvensene av en dårlig vane. Prøv å pusse tennene to ganger om dagen, helst etter hver sigarett du røyker. Ikke glem å bytte børsten en gang hver 3. måned. Bruk munnvann og tanntråd. Mineraler, vitaminer og proteiner bør inkluderes i det daglige kostholdet. Å spise epler, gulrøtter, sitroner, jordbær og honning bidrar også til å rense emaljen.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023