fbpx

Tidspunkt for tenner hos barn og mulige avvik.

Tanndannelse er fysiologisk og er en indirekte indikator på riktig eller forstyrret utvikling av barnet. Som en fysiologisk handling er tenner ikke et smertefullt fenomen og kan ikke forårsake noen sykdommer. Det er direkte relatert til den generelle helsetilstanden til barnet – rettidig vekst av tenner i en viss sekvens indikerer normal utvikling av kroppen hans, ifølge legene ved DMDL-klinikken i Kristiansand. Forsinket tenner kan være en konsekvens av rakitt, en infeksjonssykdom, langvarig tarmsvikt og endringer i stoffskiftet. Tidligere tenner – endokrine lidelser. Avviket i tidspunktet for begynnelsen av utbruddet av de sentrale fortennene med 1-2 måneder fra den betingede perioden kan ikke betraktes som effekten av noen patologi.

En nyfødt har ikke en eneste tann, selv om den intrauterine utviklingen deres i isolerte tilfeller observeres, ifølge DMDL-tannleger. I perioden mellom 6 og 8 måneder av livet begynner de sentrale fortennene i underkjeven og deretter overkjeven å dukke opp hos barnet. Opptil 8-12 måneder – laterale fortenner først på den nedre, og deretter på overkjeven. Etter 12-16 måneder bryter de første molarene ut, etter 16-20 måneder – hjørnetenner, og etter 20-30 måneder – de andre molarene, som fullfører dannelsen av melkebitt.

Utbrudd av melketenner påvirker ofte barnets velvære. Hos svekkede barn er denne fysiologiske prosessen ledsaget av generell ubehag, dårlig søvn, rastløs oppførsel, gråt og lunefullhet. Noen ganger stiger temperaturen til 37,50 ° C, avføringens natur endres, kortvarige utslett på kroppen, rødhet i ansiktets hud er mulig. Barnets vektøkning stopper midlertidig, immunforsvaret avtar. For å fastslå den sanne årsaken til sykdommen, er en konsultasjon med en barnelege og en tannlege på DMDL-klinikken nødvendig.

I det 7. leveåret endres melketenner til permanente tenner, hvis utbruddstidspunkt som regel sammenfaller med resorpsjonen av røttene til melketenner og deres tap. I motsetning til dem, begynner dannelsen av et permanent bitt med utseendet til de første molarene i underkjeven og slutter normalt med 15-18 år. Sentrale fortenner (8-9 år), første premolarer (9-10 år), hjørnetenner (10-11 år), andre premolarer (11-12 år), andre jeksler (12-13 år) bryter ut sekvensielt. Tredje jekslene i underkjeven, eller som de noen ganger kalles «visdomstenner», vokser senere, ofte i en alder av 20-25 år.

Et riktig og rettidig dannet bitt spiller en stor rolle i den normale utviklingen av barnets kropp. Brudd på tidspunktet for tenner (tidligere eller senere), sekvens, samt fravær av en eller annen tann krever oppmerksomhet fra en barnelege og en tannlege, da det er bevis på patologi ikke bare av en lokal, men ofte også en generell natur (resultatet av sykdommer moren lider under svangerskapet, eller noen abnormiteter i barnets helse).

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023