fbpx

Proteser og forebygging av soppinfeksjoner.

Omtrent 60 % av nordmenn som bruker proteser har hyppige soppinfeksjoner i munnhulen som gir betennelse, rødhet og hevelse i tannkjøttet. Det bekrefter DMDL-tannlegene i Kristiansand.

Forskere satte seg som mål å finne en behandling for disse infeksjonene, kalt stomatitt, forårsaket av bruk av proteser. For dette formålet ble det foreslått å lage proteser ved hjelp av 3D-skrivere, inkludert mikroskopiske kapsler i sammensetningen av materialet, som sakte frigjør det antifungale stoffet Amphotericin B.

I resultatene av arbeidet rapporteres det at tannproteser med inneslutninger av stoffet reduserer veksten av soppinfeksjoner. I motsetning til andre populære metoder for å bekjempe denne sykdommen, for eksempel bruk av skyllinger med et antiseptisk middel, oppbevaring av protesen i en brusløsning og desinfeksjon i en mikrobølgeovn, lar den nye metoden deg bekjempe utseendet av infeksjoner når du bruker protesen direkte. DMDL-tannleger anbefaler også denne metoden.

Den nye teknologien gjør det mulig å raskt produsere uttakbare proteser i henhold til pasientens størrelse i ett besøk, mens dannelsen av protesen vanligvis tar fra flere dager til uker.

For å skrive ut proteser brukte forfatterne av studien akrylamid – et av de mest pålitelige materialene i dag. Forskere studerte egenskapene for å se om en akrylamidprotese ville matche styrken til en konvensjonell protese. Det er også nødvendig å evaluere hvor effektivt materialet vil være i stand til å frigjøre det antimikrobielle stoffet.

Det ble brukt en testmaskin for å vurdere styrken til de trykte protesene, som kontrollerer bøyestyrken. I maskinen bøyes protesen og bruddpunktene bestemmes.

For å evaluere frigjøringshastigheten av det antifungale medikamentet fra den trykte protesen, ble medikamentet introdusert i materialet inne i de bio-medførte mikroperlene. Mikrogranuler beskytter stoffet mot oppvarming under utskrift og lar stoffet sakte trenge inn i munnhulen og sakte oppløses i prosessen.

I tillegg ble det under forskningen utviklet en innovativ form for akrylamid, som inneholder en større mengde soppdrepende middel.

Flere prøver bestående av ett, fem og 10 lag av materialet ble skrevet ut for å vurdere om et høyere antall lag påvirker materialets evne til å romme flere medikamentpellets. Det viste seg at protesen, bestående av 5 og 10 lag, ikke passerer stoffet inn i munnhulen. En protese laget av ett mer porøst lag tillot stoffet å strømme fritt, noe som førte til undertrykkelse av veksten av soppen i munnen. I fremtiden er det planlagt å styrke de mekaniske egenskapene til materialet for utskrift av protesen ved å legge til karbon-nanorør og glassfiber.

Og DMDL-tannleger i Kristiansand gir deg alltid gjerne råd om reglene for protesepleie og hjelper deg med valg og montering.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023