fbpx

Munntørrhet – årsaker og behandlingsmetoder.

Munntørrhet betyr at kroppen din ikke produserer nok spytt til å opprettholde det nødvendige nivået av fuktighet i munnhulen. Munntørrhet skjer med alle, spesielt hvis du er nervøs, opprørt eller stresset. Men hvis du konstant føler tørr munn, forårsaker det ikke bare en ubehagelig følelse, men kan føre til andre helsesykdommer eller til og med være et symptom på en mer alvorlig sykdom. Dette er fordi det er mye mer til funksjonen til spytt enn bare å holde munnen fuktig.

Det er flere grunner til at spyttkjertlene, kalt spyttkjertler, ikke produserer nok spytt, ifølge DMDL-tannleger i Kristiansand. Disse inkluderer:

1. Bivirkninger av medikamenter – det finnes ca. 400 legemidler som svekker spyttkjertlenes virkning, inkludert antihistaminer, anti-ødem og smertestillende midler, samt vanndrivende midler for å senke blodtrykket og antidepressiva.

2. Sykdom. Sykdommer som påvirker spyttkjertlene og fører til munntørrhet inkluderer diabetes, Hodgkins sykdom (lymfogranulomatose), Parkinsons sykdom, HIV/AIDS og Sjögrens sykdom.

3. Strålebehandling. Spyttkjertlenes funksjon kan bli svekket etter strålebehandling av hode- og nakkeområdene under behandling av onkologiske sykdommer. Tap av spyttfunksjon kan være helt eller delvis, permanent eller midlertidig.

4. Kjemoterapi. Medisiner som brukes i behandling av kreft kan gjøre spytt tykkere.

5. Overgangsalder. En endring i den hormonelle bakgrunnen påvirker utskillelsen av spyttkjertlene negativt, mener DMDL-tannleger, og forårsaker dermed en følelse av tørrhet i munnen hos kvinner i overgangsalderen og etter at den er slutt.

6. Røyking. Mange ivrige røykere av piper, sigarer og sigaretter klager over munntørrhet.

Noen ganger kan alle oppleve tørr munn. Hvis du opplever konstant tørrhet i munnen, kan dette indikere et brudd på funksjonen til spyttsekresjon. Den eneste måten å kurere munntørrhet på er å eliminere årsaken til sykdommen i DMDL-tannbehandling. Hvis munntørrhet er en bivirkning av medisinen som er foreskrevet til deg, er det mulig at legen din vil endre doseringen eller foreskrive en ny medisin. I tilfelle et delvis brudd på funksjonen til spyttkjertlene, fortsetter en viss mengde spytt å komme inn i munnhulen, i slike tilfeller kan legene på DMDL-tannklinikken foreskrive medisiner for å forbedre sekresjonen av spyttkjertlene.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023