fbpx

Mukositt og peri-implantitt.

Å miste en tann i dag er ikke en grunn til å være spesielt opprørt, fordi det er mulig å installere et implantat som ikke vil være verre enn forgjengeren. Imidlertid kan en kunstig tann gå tapt akkurat som en naturlig tann. Den vanligste årsaken til avvisning av en implantert tann er betennelse i tannkjøttet under kronen på implantatet: det forekommer hos hver tiende pasient. Peri-implantitt og mukositt er to alvorlige problemer som overskygger livet etter implantatimplantasjon.

Implantologer slår alarm: Antall pasienter med komplikasjoner etter tannimplantasjon har økt mange ganger de siste fem årene. Leger og forskere hevder at den skyldige er peri-implantitt, som er en betennelse i bløt- og beinvevet som kommer i kontakt med implantatet.

Peri-implantitt er ikke en skjult sykdom: pasienten kan selv forstå at «noe gikk galt» og slå alarm.

Hva er symptomene på peri-implantitt:

– tannkjøttet nær implantatet er betent: det blør, hovner opp, blir blått eller rødt;

– kjevebenet blir tynnere: det er synlig under en undersøkelse av munnhulen eller på røntgen;

– Dybden på den klare lommen øker: minst 3-5 mm, abutmentet er synlig, implantatet slingrer litt;

– puss samler seg i tannkjøttlommene: en fistel dannes på stedet for betennelse.

I det første året etter implantasjon er en nedgang i beinvev med 1-1,5 mm normen. I fremtiden – ikke mer enn 0,2 mm per år. Resorpsjon over disse indikatorene regnes som en patologi og truer avvisningen av implantatet.

Hovedfaren ved sykdommen er at beinet gradvis tynnes ut, reduseres i volum, og titanimplantatet holder ikke lenger i kjeven. Det mest negative resultatet er tap av implantatet. Det lumske av patologien ligger i det faktum at du ikke vet når peri-implantitt vil dukke opp: en måned etter implantasjonen av en metallrot eller år senere.

Mukositt etter implantasjon er også et vanlig problem, men ikke så alvorlig som peri-implantat. Dette er den innledende fasen av implantatavvisning, når bare bløtvev er betent, og beinet ikke lider.

Smertefulle opplevelser mens du spiser, økt kroppstemperatur, ubehag, munntørrhet, vekttap følger også med tannslimhinnebetennelse. Sykdommen fører sjelden til tap av implantatet, men faren ligger i noe annet: med avansert slimhinnebetennelse er slimhinnen i munnen så betent at pasienten ikke engang kan svelge, fôring er kun mulig gjennom en sonde.

Avvisning av implantatet skjer vanligvis av to årsaker: brudd er tillatt fra legen eller pasientens side. Ikke-overholdelse av munnhygieneregler er den enkleste måten å oppnå peri-implantitt eller mukositt. Det er viktig ikke bare å ta vare på tennene, men også å besøke tannlegen minst en gang hver sjette måned. Umiddelbart etter implantasjon må du strengt følge legens anbefalinger, ikke overbelast implantatet for mye.

Suksessen til implantasjonen avhenger av legens handlinger for 90%. En implantolog er som en sapper: gjør en feil én gang – og alt er borte, implantatet vil ikke slå rot. Kontraindikasjoner for implantasjon er ikke tatt i betraktning, stedet for implantatet er feil valgt, belastningen på kjeven er feil beregnet – mukositt eller peri-implantitt utvikles. Vi advarer deg med en gang: du kan lagre en implantert tann bare hvis implantatet er ubevegelig. Før behandlingen startes, bør den overskytende belastningen på implantatet nøytraliseres.

Betennelse etter implantasjon er et svært ubehagelig og farlig problem. Men hvis du umiddelbart henvender deg til tannlegen for å få hjelp, er det alle muligheter for å redde den brukte tannen.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023