fbpx

Midlertidige kroner på implantater: hva er poenget?

En midlertidig krone brukes på stadiet av implantatinstallasjonen, når den permanente kronen på implantatet ennå ikke er laget og fikset.

Implantasjon er en kompleks prosedyre og å installere et tannimplantat raskt, som en fylling, vil mest sannsynlig ikke fungere. For å skjule defekten ved fravær av en tann, er en midlertidig krone installert. Dette er spesielt verdifullt når den tapte tannen var i smileområdet.

Midlertidige tannkroner: hvilken rolle spiller de?

I DMDL-tannbehandling bruker vi tannimplantater i henhold til to ordninger: klassisk og øyeblikkelig. Den klassiske protokollen innebærer å sette inn et implantat (kunstig rot laget av titan), deretter etter 3-6 måneder – installasjon av en tannkjøttformer (abutment) og først da – en permanent krone.

Fra øyeblikket av implantatet til det siste trinnet – installasjonen av kronen – går 3-9 måneder. Dette begrepet refererer til en midlertidig krone på en fjernet tann.

En-trinns implantasjon klarer seg forresten heller ikke uten en midlertidig protese. Prosedyren kalles umiddelbar, fordi implantatet med abutment installeres umiddelbart etter den planlagte tanntrekkingen.

Men du kan sette en permanent krone først etter en måned, så du trenger en midlertidig krone på tannkjøttet.

Det er to hovedforskjeller mellom midlertidige og permanente tannkroner – bruksperioden og produksjonsmaterialene. Permanente tannkroner er laget av metallkeramikk, keramikk og kroner av zirkoniumdioksid. Grunnlaget for midlertidige produkter er plast eller akryl: rimelige materialer, men også kortvarige.

Hvis permanente kroner er designet for 10-20 års tjeneste, brukes midlertidige i ikke mer enn to år. Men for proteser som krever et par måneder å vente på at permanente kroner skal installeres, er denne levetiden tilstrekkelig.

Hvordan lages og installeres en midlertidig krone?

Midlertidige kroner, som permanente, lages individuelt for hver pasient. Vi lager disse protesene etter den direkte og indirekte metoden. Den direkte veien er den raskeste. Legen fjerner et silikonavtrykk fra området på tannraden der implantatet settes inn, hell en spesiell løsning i den resulterende formen, og etter 1-2 timer er den midlertidige protesen klar for installasjon.

Et annet alternativ er kroner laget i et tannlaboratorium på en indirekte måte. Tannlegen lager gipsavstøpninger av pasientens kjever, hvoretter det først lages en voksmodell, og deretter lages en plast- eller akrylkrone. Det tar 1-3 dager. Proteser laget på denne måten er sterkere og samsvarer fullt ut med strukturen til pasientens kjeve.

Ferdige provisoriske kroner festes til distansen eller implantatet på flere måter, avhengig av type implantat, og holdes ikke svakere enn permanente proteser.

Regler for stell av provisoriske proteser

Midlertidige kroner er kun «gjester» og vil snart vike for permanente proteser. For å gjøre bruksperioden så komfortabel som mulig og for å forhindre avvisning av implantatet, anbefaler vi imidlertid å følge enkle pleieregler:

1) pusser tennene regelmessig, men bruk børster med myk bust og ikke-slipende tannkrem;

2) gi opp for en stund veldig harde og klissete produkter, for eksempel karamell, fløtekaramell, kjeks, etc.;

3) mens du tygger mat, fordel jevnt belastningen på kjevene;

4) bruk floss (tanntråd), ikke trekk ut, men trekk forsiktig ut tråden, hold i begge ender.

Implantater er en mulighet til å leve uten å se tilbake på de estetiske og funksjonelle begrensningene som alltid er forårsaket av manglende tenner. Implantasjon er ikke en rask sak: inntil tannlegen setter en permanent krone, må du være tålmodig. Men med midlertidige kroner vil denne perioden gå ubemerket frem til det siste besøket på klinikken, og her er det – livet med et nytt, lyst smil.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023