fbpx

Må tennene være hvite?

Fargen på tennene dine er ikke en klar indikator på oral helse. Når det kommer til tenner, har folk forskjellige farger og nyanser. Faktisk avhenger fargen på tennene dine av mange andre faktorer.

Myte #1: Hvite tenner er naturlige.

Alles tenner er ikke like. Varierende emaljetykkelse, samt nyansen på emaljen, gir andre farger enn hvitt, som er helt naturlige.

Myte #2: Gule tenner er helseskadelige.

Tenner som ikke er helt hvite kan fortsatt være sunne. Tennene anses som syke hvis fargen skyldes opphopning av tannplakk eller flekker. Å ha tenner som ikke er helt hvite er ofte gunstig for helsen.

Myte #3: Bukseseler bidrar til gulfarging av tenner.

Bukseseler i seg selv gjør ikke tennene gule. Gulningen forbundet med tannregulering skyldes imidlertid opphopning av bakterier. Hvis du har tannregulering, sørg for å rengjøre dem for å forhindre oppbygging av bakterier.

En av de mest åpenbare årsakene til gulning av tenner er mangel på munnhygiene. Uten riktig pleie kan tennene dine risikere å bygge opp plakk og flekker.

1. Medisiner / Sykdom / Kosthold.

Endringer i kroppen, enten det er medisin eller sykdom, kan endre fargen på tennene. På samme måte, hvis kostholdet ditt ikke er det sunneste, kan det også bidra til å gulne tenner.

2. Røyking.

En av de største kildene til gule tenner er røyking. Tjære og nikotin i sigaretter gir betydelige flekker på tannemaljen.

3. Aldring.

Når du blir eldre, er det normalt at tennene dine blir gule. Slitasjen av emalje over tid eksponerer dentinlaget og skaper en gul fargetone.

4. Genetikk.

Som nevnt tidligere er ikke alle tenner like. Noen mennesker er født med mer porøs emalje. Jo mer porøs emaljen er, jo mer sannsynlig er det at tennene begynner å gulne.

La oss nå gå gjennom fakta hvis du ønsker å få et hvitt smil.

Fakta 1. Du kan bleke tennene selv.

Det er sant. Foreløpig kan du kjøpe ulike blekeprodukter i apotek og butikker. Den mest uttalte effekten kan oppnås fra hjemmeblekingssystemer (blekegel med aktivt oksygen + pasta), som bruker de samme komponentene som i profesjonelle systemer på tannlegekontoret, men i lavere konsentrasjon. Fordelen med slike blekesystemer er en langvarig og skånsom effekt på emaljen, brukervennlighet og selvfølgelig en akseptabel pris. Noen systemer inneholder allerede kaliumnitrat i sammensetningen, som samtidig med bleking eliminerer tannfølsomhet. For å bevare og opprettholde blekingseffekten er det nødvendig å bruke blekingsskyll og -pasta, skum og remineraliserende gel hver dag. Det er best å velge produkter hvis effektivitet er klinisk bevist.

Fakta 2. Det er kontraindikasjoner for tannbleking.

Selvfølgelig er det noen restriksjoner, som alder under 18 år, graviditet og amming, allergi mot komponenter, karies og alvorlig ødeleggelse av tenner, aldersflekker som følge av inntak av en rekke medisiner. Før bleking anbefales det å konsultere en tannlege.

Fakta 3. Tannemalje og dentin har en porøs struktur.

Under blekingsprosedyren åpnes emaljeporene og aktivt oksygen trenger dypt inn i dentinet gjennom dentintubuli og bryter opp pigmentflekker. Etter endt prosedyre forblir dentintubuli åpne, og øker dermed følsomheten til tennene for varmt og kaldt og emaljens mottakelighet for re-farging. For å blokkere tubuli er det nødvendig å bruke geler som inneholder mineraler som ligner på emaljestrukturen, som hydroksyapatitt, kalsium, kalium, magnesium.

Du kan alltid kontakte Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023