Rotbehandling, som har et illevarslende rykte, er en prosedyre som noen ganger er helt nødvendig for å opprettholde tannhelsen. Takket være moderne teknologier er det blitt et relativt enkelt og trygt inngrep som utføres ved ett eller to besøk hos DMDL-tannlegen i Kristiansand. Etter prosedyren er imidlertid noen komplikasjoner mulige, og det er bedre å være forberedt på dem.
Rotbehandling er rettet mot å eliminere problemer i tannroten som har oppstått som følge av skade eller infeksjon. DMDL-tannlegen fjerner det berørte vevet (pulpa), renser og desinfiserer rotkanalene, og forsegler dem deretter hermetisk. Denne behandlingen har en rekke indikasjoner og bidrar til å unngå smerter og abscessdannelse. Noen ganger oppstår noen komplikasjoner etter prosedyren. Rebehandling av rotkanaler kan være nødvendig ved:
1. Betennelse eller infeksjon — trusselen om tannødeleggelse.
2. Sprukket tann.
3. Behovet for fortsatt behandling av dette området.
Mesteparten av tiden tar restitusjonen en stund og smertene går over raskere enn du kanskje forventer.
Hvor alvorlig er smerten etter rotbehandling?
Etter en så kompleks prosedyre føler DMDL-pasienter ofte ubehag og smerte, som kan være verkende eller til og med skarpe, men definitivt ikke sengeliggende. Hvis smertene kommer tilbake etter å ha begynt å avta, kan det bety at en annen infisert nerve må fjernes, eller det er noen komplikasjoner. I dette tilfellet, sørg for å kontakte DMDL-tannlegen.
Hva er en skjult rotsprekk?
En rotsprekk som ikke oppdages av tannlegen under behandlingen kan bli en kilde til problemer, det vil si gjentatt bakteriell kolonisering av kanalen, som vil kreve en ny intervensjon.
Hva med materialfeil?
Noen ganger brytes fyllmaterialet i kanalen ned over tid. På grunn av dette kan bakterier komme inn i rotkanalen igjen. En DMDL-tannlege vil fortelle deg hvordan du unngår ødeleggelse av fyllmaterialet eller bremser denne prosessen. Hvis dette skjer, vil du trenge behandling igjen.
Hva skal man gjøre i tilfelle komplikasjoner?
Alle de oppførte problemene er mulige, men ikke obligatoriske komplikasjoner. Det beste du kan gjøre for å forebygge (og tannhelsen din generelt) er å finne en erfaren, pålitelig tannlege. Følg nøyaktig instruksjonene han vil gi deg etter prosedyren slik at restitusjonen er rask og så komfortabel som mulig for deg. Ikke glem å besøke en kontrollundersøkelse for å sikre at intervensjonen var vellykket, og i tilfelle komplikasjoner, kontakt DMDL-tannlegen umiddelbart.