fbpx

Kan kronen gjenopprettes eller må jeg lage en ny?

Moderne helkeramiske og metallkeramiske kroner er en pålitelig og langsiktig metode for å gjenopprette krondelen av dine egne tenner eller for proteser på implantater.
Men fra tid til annen blir pasienter møtt med problemer som flising av keramikk eller sprekker som oppstår på overflaten av kroner. Det er flere årsaker til slike problemer og måter å løse dem på.


Hovedmetoden for å gjenopprette brikker av en krone installert i munnhulen uten å fjerne den er restaurering med et komposittmateriale. Denne prosedyren ligner generelt på installasjon av en konvensjonell tetning. Den skadede overflaten gjenopprettes med et komposittmateriale av ønsket nyanse, hvoretter den poleres forsiktig. En vellykket komposittrestaurering er preget av et naturlig utseende som ikke kan skilles fra resten av kroneoverflaten. Selvfølgelig er det problematisk å garantere kronens holdbarhet etter restaurering med en kompositt, men ofte er slike restaureringer ganske i stand til å vare i mer enn ett år. Hvis det har oppstått en oppsprukket keramikk, bør den sprukkede delen av kronen eller fineren lagres. Det er mulig at det kan brukes til å gjenopprette integriteten til kledningen. Ved alvorlige sjetonger og skader på kronene kan det hende at de må skiftes helt ut.


Hva bestemmer levetiden til restaurerte kroner?

  1. Materialet som kronrammen er laget av. Fordi komposittmaterialer har bedre vedheft (binding) med keramikk enn med metaller. Det vil si at helkeramiske kroner ikke bare har mindre sannsynlighet for å bryte av, men har også en mer optimistisk prognose ved skade.
  2. Ikke-fysiologisk (feil) bitt, som vanligvis er ledsaget av sterk nattlig sammenbiting eller gnissing av tenner. Oftest er det hos denne pasientgruppen både primære og gjentatte sjetonger oppstår.
  3. Skademengden, siden med store spon og sprekker øker risikoen for at de gjentar seg.
  4. Designtrekk, for eksempel for lange mellomliggende deler av broer, spesielt metallkeramiske.
    Kompetent og rasjonell protetikk, kontroll av okklusjonstilstanden (okklusjon), samt nøye planlegging av behandlingen vil bidra til å unngå de fleste komplikasjoner.

Du kan alltid kontakte Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023