fbpx

Hvilke vitaminer trengs for tenner?

Riktig ernæring er bra for hele kroppen, inkludert tenner og tannkjøtt. For at alt vevet i munnhulen skal være sunt, er det nødvendig å få i seg visse vitaminer og sporstoffer med mat, eller å ta dem i form av kosttilskudd, ifølge DMDL-tannleger. Vi, legene ved DMDL-klinikken i Kristiansand, skal snakke om fem hovedvitaminer og mineraler som er spesielt viktige for tenner og tannkjøtt:

1. Kalsium.

Dette sporelementet er involvert i dannelsen av beinvev og tannemalje. Bein og tenner inneholder 99 % av alt kalsium i kroppen.

Melk og meieriprodukter, som ost og yoghurt, er de rikeste på kalsium. Kalsium fra meieriprodukter absorberes godt av kroppen. Mye kalsium finnes også i laks på boks og sardiner med bein.

2. Fosfor.

Et annet viktig mineral er fosfor. Det er tilstede i en betydelig mengde i beinvev, og det meste er inneholdt i tenner. Fosfor er nødvendig for vedlikehold og restaurering av alt kroppsvev. Det deltar i prosessene med kalsiumutveksling, og danner med det uløselige salter som styrker bein og tenner.

Fosfor finnes i proteinrik mat, som kjøtt, egg, nøtter, belgfrukter og meieriprodukter. I tillegg finnes fosfor i fullkorn, tørket frukt og til og med kullsyreholdige drikker.

3. Vitamin D.

Vitamin D spiller en rolle i å opprettholde tannhelsen. Dette vitaminet forbedrer absorpsjonen av kalsium fra maten og dets inntreden i blodet. Faktum er at kalsium absorberes av kroppen kun i kombinasjon med vitamin D. Ved mangel på vitamin D vaskes kalsium ut av beinene.

Dette vitaminet syntetiseres i kroppen uavhengig under påvirkning av sollys. Kostholdskilder til vitamin D inkluderer fiskeolje, egg, torskelever, smør og olivenolje.

4. Vitamin C.

Tilstedeværelsen av en tilstrekkelig mengde vitamin C i kostholdet sikrer bentetthet og sunne tenner og tannkjøtt. Som følge av C-vitaminmangel i kroppen kan tannkjøttet bli betent og blø. For å forhindre dette, bruk produkter som inneholder vitamin C.

Sitrusfrukter, bær, epler, persille, dill, kål og andre grønnsaker og frukt er gode kilder.

5. Vitamin A.

Oftest nevnes vitamin A i forbindelse med godt syn. Det er ikke mindre nyttig for helsen til munnhulen. På grunn av dens mangel i kroppen, observeres mobiliteten til tennene og sårheten i tannkjøttet. Dette vitaminet finnes i to former: direkte vitamin A (retinol) og provitamin A (karoten) – et stoff som omdannes til vitamin A i menneskekroppen.

Retinol finnes i kjøtt, fjærfe, meieriprodukter og andre animalske produkter. Karoten finnes i oransje og grønne grønnsaker og frukt, i kroppen blir det til den aktive formen av vitamin A, retinol.

DMDL Tannlege i Kristiansand er alltid glad for å se folk med sunne tenner, men hjelper også gjerne med behandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023