fbpx

Hva skal jeg gjøre hvis tannen reagerer på søtsaker?

Det er mange årsaker til tannpine, en av dem er en reaksjon på ytre stimuli. Hvis du også la merke til at tennene dine gjør vondt av søtsaker, betyr det at det er på tide å nærme seg problemet med fullt alvor, og ikke frata deg selv gleden av å spise forskjellige delikatesser.

Hva er årsakene til problemene?

Tannleger kaller tilstanden når en tann gjør vondt etter en søt godbit (enklere, økt følsomhet av tannvev). Smerten kan være skarp og gjennomtrengende eller kjedelig, verkende, som går over etter at munnhulen er skylt. Sårhet indikerer at kronens struktur er ødelagt, det har dukket opp små sprekker i den, hvor patogene bakterier samler seg, hvis vitale aktivitet fører til ytterligere ødeleggelse av tannenheten.

For å forstå hvorfor hyperestesi oppstår, må du først vite at tenner ikke bare er benete formasjoner som er designet for å male mat. Det er et komplekst organ som skal kunne sende signaler til hjernen om dens «velvære». Og tenner har denne muligheten, fordi sterk emalje skjuler et tett nettverk av nerveender.

Inne i tannen er dens myke og følsomme «hjerte» – fruktkjøttet. Mellom emaljelaget og massen er dentin, som bokstavelig talt er gjennomsyret av de tynneste kanalene – dentintubuli. Ved skade på tannemaljen, for eksempel som følge av karies, passerer advarselsimpulser gjennom disse rørene til tannkjøttet, og en person føler smerte med hyperestesi.

Når tannen er sunn, føler en person ikke økt følsomhet eller noe annet ubehag, fordi dentinrørene er pålitelig beskyttet av emalje. Men emaljelaget er «redd» for kjemisk handling.

For eksempel, sukker, som finnes rikelig i konfekt, skader i seg selv ikke tannemaljen, men det er en favorittmat av gram-positive streptokokker og laktobaciller som lever i munnhulen til enhver person.

I prosessen med å behandle sukker frigjør mikroorganismer syrer, som med langvarig eksponering fører til tynning av tannemaljen og utvikling av karies, noe som signaliseres av skarp smerte eller utseende av lett ubehag på grunn av hyperestesi i tennene.

Men det hender at når du går til legen med problemet med smerte på grunn av økt følsomhet av tennene, oppdager ikke tannlegen karies, pulpitt eller andre tannårsaker til ubehag under undersøkelsen.

I disse tilfellene vil hyperestesi kreve en omfattende tilnærming, som kan omfatte behandling av kroniske sykdommer, utryddelse av skadelige ferdigheter, undersøkelse av leger med smale spesialiteter.

Den mest effektive forebyggingen av hyperestesi på grunn av karies eller pulpitt er avslag på søtsaker, kullsyreholdige drikker og andre produkter som skader tannemaljen. Men det er usannsynlig at du helt vil kunne gi opp søtsaker, og det er ikke nødvendig, fordi det til og med er nyttig å nyte favorittgodbitene dine. Alt som er nødvendig er å skylle munnhulen med rent vann etter hvert måltid, observere hygienereglene og besøke tannlegen regelmessig.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023