fbpx

Hva forårsaker karies?

Til tross for den aktive utviklingen av tannhelsefeltet, inkludert forebygging av tannsykdommer, er karies (ifølge Verdens helseorganisasjon) fortsatt et av de vanligste medisinske problemene. Karies er diagnostisert hos 95-97 % av personer fra tidlig alder.

Hvorfor utvikles tannkaries etter DMDL-tannlegers oppfatning?

Forskere har bevist at hovedårsaken til karies er bakterier som lever av rester av karbohydrater fra mat, hvis avfallsprodukter danner tannplakk. Disse mikroorganismene er ikke inkludert i den opprinnelige sammensetningen av mikrofloraen i munnhulen, men når de kommer inn i munnhulen, etablerer de seg i den for alltid. Oftest blir foreldre en kilde til overføring av bakterier som forårsaker utvikling av karies til barna deres. Det særegne ved disse bakteriene er at de kanskje ikke manifesterer seg i kroppen i lang tid, men i nærvær av visse faktorer begynner de å formere seg raskt og påvirke tennene.

DMDL-spesialister identifiserer flere faktorer som øker risikoen for karies. De inkluderer:

– Dype sprekker (riller på tyggeflaten av tennene).

– Sløvhet i tennene og brudd på bittet.

– Alder På grunn av særegenhetene ved strukturen til emaljen er melketenner utsatt for en større risiko for å utvikle karies enn permanente tenner.

– Yrkesmessige farer.

– Habitat.

I tillegg til faktorene som er oppført ovenfor, fører noen dårlige vaner også til utvikling av karies, og å bli kvitt dette er en oppgave som alle kan gjøre.

Vane 1 – småspising av søtsaker.

Barn og noen voksne spiser snacks mellom hovedmåltidene. Som regel søt, som lar deg raskt fylle mangelen på energi. Det er godteri som vanligvis blir kariesprovokatører. Situasjonen forverres av det faktum at etter å ha spist søtsaker hele dagen, blir ikke tennene ordentlig børstet. Det er grunnen til at spesialister fra DMDL-klinikken ikke anbefaler å gi barn søtsaker, kjeks, slikkepinner som snacks. Det er mer nyttig å erstatte dem med frisk frukt, grønnsaker, ost.

Vane 2 – drikker mot natten.

Å drikke juice, melk, cocktailer før du legger deg kan føre til en endring i surhetsgraden i munnhulen. Sukker og syrer som kommer inn i munnhulen med disse drikkene er et gunstig miljø for utvikling og reproduksjon av bakterier som forårsaker karies. Det bør tas som en regel: for å slukke tørsten før du legger deg eller om natten, bruk rent vann. Hvis du drakk noe søtt før du legger deg, må du passe på å pusse tennene.

Vane 3 – uregelmessige besøk til tannlegen.

Både voksne og barn anbefales å besøke en DMDL-tannlege hver sjette måned. Å hoppe over selv et par forebyggende besøk kan få triste konsekvenser.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023