fbpx

Hva er fargen på tennene avhengig av?

Tannleger over hele verden bestemmer fargen på en tann i henhold til en spesiell skala av Wit. Emaljen har 4 hovednyanser: grå, rød, gul og brun og 5 nivåer av intensitet (0-4). Det er klart at en slik variasjon bestemmes av mange grunner, dessuten ser hver farge annerledes ut.

1. Genetikk – det er arvelighet som bestemmer den innledende fargen på dentin.

Hva er fargen på tennene avhengig av:

2. Evnen til hver tann til å overføre lysstråler. Avhenger av tykkelsen, gjennomsiktigheten og graden av emaljemineralisering. Hoggtenner, for eksempel, er mørkere enn fortenner.

3. Den hvite nyansen er et resultat av plakkavsetning. «Kritaktige» tenner vises etter feil belysning eller for lang bruk av brus til dette formålet. Hvite flekker er et av tegnene på begynnende karies.

4. Gule tenner er et karakteristisk trekk for te-, kaffe- og sigarettelskere. I kombinasjon med dårlig munnhygiene er en slik nyanse rett og slett garantert. Jo større grad av «forsømmelse», jo mørkere tennene. Personer som hele tiden jobber med metaller (jern, nikkel) kan få svarte tenner. En annen grunn er effekten av brom og joddamp. Den rosa fargen vises etter å ha skyllet munnen med en løsning av kaliumpermanganat. Et alarmerende symptom – «rosa tann» indikerer veksten av blodårer og bindevev i massen. Vises på grunn av blødende tannkjøtt og skade på en voksende tann.

5. Grønnfargen er et resultat av skade av en viss type sopp eller amalgamfyllinger.

6. Depulpede tenner får en grå nyanse.

Å spise vann rikt på jernsalter er den rette veien til blå emalje.

Som du kan se, er gule tenner ikke det eneste fargealternativet, det er mange flere nyanser og de fleste av dem oppfattes som en estetisk defekt.

Spesialister som har studert fargen på tenner hevder at naturlig gule tenner er de mest motstandsdyktige mot påvirkningene fra miljøet. «Alt er bra med måte» er en lys nyanse, det er naturlig.

Tannlegene sier at det sunneste er skinnende tenner, fordi bare sunn emalje har en glans. Hvis smilet har blitt mørkere, og tennene tydelig har endret farge og mistet attraktiviteten, er det på tide å kontakte spesialister.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023