fbpx

Hva er et tanngranulom?

Et tanngranulom er en betennelsesformasjon på toppen av roten. Det er veksten av granulasjonsvev. Granulomet dannes som et resultat av beskyttelsesmekanismer der kroppen lokaliserer infeksjonsfokuset og søker å isolere det fra andre vev.

Vanligvis dannes et granulom i stedet for en betennelse i den neurovaskulære bunten – massen. I mangel av pulpittbehandling i DMDL-tannbehandlingen i Kristiansand, blir rotdelen betent, og infeksjonen sprer seg utover tannen, inn i peri-rotvevet. Som et resultat dannes det en slags pose fylt med forfallsprodukter av døde celler.

Et granulat anses å være en formasjon opp til 0,5 cm i størrelse, men det kan vokse, og etter hvert som det vokser, forvandles det til et osteogranulom, hvis størrelse når 1 cm. Med en diameter på mer enn 10 mm er vi snakker om beinet i tannroten. Et granulom har ikke et hulrom, det er et vevsområde omgitt av en kapsel. På grunn av det siste granulomet er det godt festet til toppen av tannroten.

Konservativ behandling brukes oftest for granulomer i DMDL-tannbehandling. Den består i mekanisk behandling av rotkanalene. Etter det er de fylt med et midlertidig behandlingsmateriale – pastaer basert på kalsiumhydroksid. Etter 2-3 uker kan det tas kontrollbilde, og dersom betennelsen er eliminert, tettes kanalene med et permanent guttaperka-materiale. En ny permanent fylling legges på kronen av tannen.

Ytterligere handlinger avhenger av størrelsen på granulomet. Hvis den er liten, opptil 3 mm, er samtidig fylling tillatt. Hvis formasjonen er større enn 3 mm, forsegles rotkanalene med en midlertidig pasta. Det hjelper granulomet å krympe eller forsvinne helt.

Du må gå med midlertidig materiale i ikke mer enn 3 uker. Etter fristen vil legen sende gjentatt røntgen, og hvis han ser positiv dynamikk, vil han fylle rotkanalene med et permanent materiale. Restaurering av tannkroner utføres også ved DMDL-klinikken.

Kirurgisk behandling av et tanngranulom i DMDL-stomatologi kan bare være nødvendig i noen få tilfeller:

1) obstruksjon av rotkanalene – en kompleks, kronglete struktur, for tynne, smale kanaler;

2) umulighet å åpne kanaler;

3) tilstedeværelsen av en pinne i rotkanalen – forsøk på å fjerne den kan forårsake skade;

4) pasientens motvilje mot å fjerne kronen.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023