fbpx

Funksjoner av tenner i munnen

Hver type permanente og midlertidige bitetenner utfører sin funksjon og har en streng plassering i tannsettet. Den menneskelige tannstilling er et system hvor hvert element, dets struktur, plassering og funksjon er viktig. Omsorg og forsiktig behandling av tennene er en garanti ikke bare for deres helse og skjønnhet, men også for riktig funksjon av hele kroppen i mange år.

Tilstedeværelsen av 28 til 32 tenner anses som normalt for en voksen. I dag er det mange molarer, eller visdomstenner, som ikke bryter ut eller blir ikke engang implantert i prosessen med intrauterin utvikling. Barn med melkebitt har 20 tenner, og i løpet av prosessen med å skifte til permanente tenner endres antallet til et voksent permanent bitt dannes.

Mennesker har fire grupper av tenner:

1. Fortenner, eller fortenner. De har en skarp kant, og den er ideell for hovedfunksjonen til fortennene – gripe og bite av mat. De er plassert i midten av over- og underkjeven – to sentrale og frontale på sidene av dem. De er ganske skarpe, med en tynn skjærekant.

2. Hoggtenner. De har form som en kjegle, så de fikser maten godt og hjelper til med å bite i den. Dette er hovedfunksjonen til stylter. De er plassert til venstre og høyre for fortennene og er også ganske skarpe. Hjørnetenner har en jevn overflate. Det er til og med en oppfatning at av denne grunn er det mindre sannsynlig at de blir skadet av karies: faktorene for utviklingen har ingenting å fikse på og begynner å ødelegge emaljen. I motsetning til andre pattedyr, stikker menneskelige hoggtenner nesten ikke ut over tannraden: som et resultat av den evolusjonære prosessen forsvant behovet for funksjonen til å gripe mat med hoggtenner. Sammen med fortennene danner hoggtennene smilesonen – de er synlige for samtalepartnere og danner et inntrykk av tennens estetikk.

3. Premolarer, eller små jeksler. De er plassert rett bak hjørnetennene og har form som et prisme. Ofte er den andre premolaren på rad større enn den første. Tuberklene på premolarene er ganske store, det er furer på dem. Funksjonen til premolarer er å male og elte mat.

4. Jeksler, eller store fortenner. Dette er de største og lengste tennene. De har form som et bredt prisme med store ujevnheter på overflaten. Det er flere uregelmessigheter på dem enn på resten av alle tennene. Dette øker okklusjonsnivået – det vil si lukking. Dette er nødvendig for grundig maling av mat. Molarer og store jeksler maler grov fast føde – dette er hovedfunksjonen til jeksler.

Hva er funksjonene til tennene? Oppretting av okklusjon, fiksering og retning av kjevebevegelser, samt diksjon.

Den synlige delen av tannen kalles kronen og består av et skall av hardt forkalket materiale kalt dentin og ligner kompakt bein, men uten blodårer. Dentin er dekket med et tynt lag av et enda hardere forkalket materiale – emalje.

Den skjulte delen (roten) plasseres i fordypningen i kjevebenet – alveolen, som også består av dentin og er dekket med et lag sement. Denne spesielle sementen, sammen med det tette, kollagenrike periodontale ligamentet, holder tannen i kjevebenets alveolære fordypning. Inne er pulpahulen, som inneholder mykt bindevev, blodårer og nerver. Massen er koblet til kjeven gjennom roten.

Arrangementet av voksne tenner er likt på over- og underkjeven. Hver side (kvadrant) har 8 tenner: 2 fortenner, 1 hjørnetann, 2 premolarer, 3 jeksler – totalt 32 tenner.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023