fbpx

Forebygging av bittpatologier.

Et normalt bitt er mindre vanlig enn et patologisk, og finnes hos bare 30 % av befolkningen. Tilstanden til bittet bestemmes av et komplekst sett med faktorer som påvirker kjevene i forskjellige perioder av deres dannelse. En av forholdene som bestemmer dannelsen av et patologisk bitt er arvelighet. 30-70% av tilfellene av malocclusion tilskrives genetisk patologi.

En annen gruppe av praktisk talt ukontrollerbare negative faktorer virker i perioden med intrauterin utvikling og fører til utvikling av såkalte defekter av ukjent natur: ikke-forening av bein, underutvikling av muskler, etc.

Funksjonene til maxillofacial-området er de viktigste blant faktorene som påvirker dannelsen av bittet. Brudd på holdning og funksjoner i maxillofacial-området, samt relaterte dårlige vaner, er risikofaktorer for kjeveortopedisk patologi.

Holdning er den vanlige posisjonen til kroppen til en person som står tilfeldig. Det dannes i prosessen med barnets fysiske utvikling og utviklingen av statiske og dynamiske funksjoner. Med en normal holdning forstyrrer ikke muskeltonus sammenfallet av kjevenes sentrale linjer: underkjeven er i et optimalt forhold til den øvre på grunn av samspillet mellom vektvektorene i underkjeven, luftrøret, nakken muskler, munnbunnen og ryggen. Postotoniske posturale reflekser inkluderer den vanlige stillingen til en person, sittende og liggende. Mens du spiser eller jobber ved bordet, skal føttene være på gulvet, ryggen rett, hodet vippet ikke mer enn 30°, hodet skal ikke støttes med hendene.

Den optimale posisjonen for stillingen mens du sover er å ligge på ryggen eller på siden, på en hard elastisk madrass som ikke tillater deformasjon av ryggraden, og en lav pute. Med denne fordelingen av tyngdekraften, muskelspenningen og trykket kan underkjeven innta en posisjon som tilsvarer et normalt bitt, knoklene i kjeveregionen som blir dannet føles optimal belastning. Ved posturale forstyrrelser endres balansen mellom disse kreftene – underkjeven beveger seg og danner et patologisk bitt. Å sove på en høy pute eller en myk fjær, plassere «hender under kinnet», og den tvungne posisjonen til barnet ved bordet, som ikke samsvarer med veksten hans, har en negativ innvirkning på dannelsen av bittet.

Forebygging. Dannelsen av barnets holdning bør være under kontroll av foreldrene. De skal gi barnet passende møbler for å sove og våkne, utføre gymnastikk, massasje som styrker muskler og forbereder dem til å stå, sitte, krype, gå, kontrollere barnets riktige posisjon under søvn, spising og bordaktiviteter. Holdningsforstyrrelser diagnostiseres som regel av barneleger, og behandlingen utføres av fysioterapispesialister.

Pustefunksjon. En endring i pustefunksjonen, som er viktig i utviklingen av anomalier av bittet, manifesteres i et brudd på nesepusten og utseendet til oral eller blandet pust. Under oral pusting er munnen åpen, underkjeven forskyves nedover og bakover, membranen i munnhulen er avslappet, på grunn av hvilket den nedre delen av ansiktet øker, en andre hake vises, forholdet mellom kjevene endres ( underkjeven skifter bakover).

Forebygging. For dannelsen av nasal pust, bør foreldre kontrollere arten av barnets pust fra en tidlig alder. Nesegangene skal være frie. Hos svært små barn må de rengjøres regelmessig. Babyens munn skal være lukket under søvn og under våkenhet. Hvis musklene som lukker munnen til et sovende barn slapper av, må du ta lett på haken og lukke munnen forsiktig. En åpen munn og en tørr rød kant på leppene er tegn på munnpusting. Ved vedvarende symptomer bør barnet oppsøkes av ØNH-lege.

Funksjonen til å svelge er viktig i utviklingen av malokklusjon. Tilstanden til svelgefunksjonen bestemmes av hvordan den innledende impulsfasen av tungespissen fortsetter. Et barn er født med en dannet infantil svelging (tungen skyves bort fra leppene og kinnene i den innledende skyvefasen), etter tanndannelse observeres en blandet type (tungen begynner å skyves bort fra fortennene), og ved 4–5 års alder etablerer barnet en somatisk type svelging (tungeavstøtning). områder av ganen). Når svelgefunksjonen er svekket, kan tungen skyve vekk fra fortennene i lang tid, og forskyve dem fremover, noe som fører til alvorlige bittforstyrrelser. Forebygging. Dannelsen av riktig svelging hos et barn avhenger i stor grad av organiseringen av fôringen. Foreldre bør umiddelbart (omtrent med utbruddet av de første tennene i en alder av 4–6 måneder) introdusere tette typer komplementære matvarer i barnets kosthold, stoppe barnets selektive holdning til fast og flytende mat, ikke legg en skje i maten. barnets munn når du spiser, men lær barnet å fjerne mat fra skjeen med leppene, ikke svelg maten.


Tyggefunksjon. Tygging er hovedfunksjonen til maxillofacial-systemet. Den aktive funksjonelle virkningen av tyggemusklene på skjelettet i maxillofacial-regionen er nødvendig for normal dannelse av et bitt. Tygging kan være aktiv eller passiv. Sistnevnte utvikler seg som regel i de tilfellene når barnet blir matet med purert mat i lang tid. Når den funksjonelle aktiviteten til tyggemusklene avtar, utvikler ikke kjevene seg ordentlig, tannbuene forblir innsnevret, og tennene er tette sammen. Forebygging. Riktig og rasjonell fôring av barnet er nøkkelen til dannelsen av aktiv tygging. Munnhulen bør også repareres i tide, tannfeil bør repareres.

Talefunksjon. Organene i munnhulen er en viktig del av taleapparatet. Gjensidig avhengighet av bittpatologi og taleforstyrrelser (dyslalia) observeres. Feil plassering av tungen når du uttaler susende og plystrelyder (interdental legging av tungen) fører til dannelsen av et feil bitt.

Forebygging. Tidlig diagnose av en lyd-taleforstyrrelse og korrigering av den av en logoped gjør det mulig å forhindre bittpatologi. Sugerefleks og relaterte dårlige vaner. Utviklingen av refleks sugemekanismer begynner fra den 18. uken av prenatal utvikling av barnet. Denne refleksen forsvinner gradvis og bør forsvinne ved slutten av det første leveåret. Langtidssuging av smokker og flasker fører ofte til deformasjoner i fremre del av overkjeven. Uttalte brudd på bittet vil også forekomme når du suger fingre og blyanter. I en rekke tilfeller oppstår patologiske munnvaner på grunnlag av smokksugereflekser (etter et år), samt tungen, leppene, kinnene og fingrene. Årsaken til dannelsen er oftest misnøye med sugerefleksen. Disse vanene forekommer sjelden hos babyer som ammes.

Forebygging. Riktig organisering av barnets ernæring, samt normale forhold for mental og fysisk utvikling vil bidra til å unngå utseendet av skadelige vaner relatert til tissing.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023