fbpx

Død tann – symptomer og behandling.

Hva er en død tann? I en sunn tann lar harde ytre lag tyggeorganet fungere normalt. Dette er bare mulig takket være det levende vevet inne i hulrommet i tannen og kanalene, som kalles massen. Den spiller en nærende, sensorisk, beskyttende og gjenopprettende rolle. En død tann som er fratatt fordelene med levende fruktkjøtt, blir sprø. Den reagerer ikke på smertefulle stimuli og har ingen regenererende egenskaper. Det er viktig å unngå tannnekrose ved å følge prinsippene for forebygging av munnhelse.

En død tann er blottet for levedyktig fruktkjøtt, som forsvinner på grunn av nekrose eller rotbehandling. I det andre tilfellet fjerner DMDL-tannlegen infiserte formasjoner fra innsiden av kammeret og kanalene.

Til tross for massens store kapasitet til å regenerere, når de skadelige stimuli overskrider grensene for de beskyttende egenskapene til vevet, dør cellene til slutt. Derfor er pulpa-nekrose klassifisert som irreversibel pulpopati. Nekrose kan påvirke deler av eller hele massen av denne tannen. I denne forbindelse er massenekrose delt inn i delvis og fullstendig.

I det første tilfellet dør en viss del av cellene, andre celler blir betent, men forblir levedyktige. Delvis nekrose av pulpa påvirker vanligvis vevet inne i tannhulen og kan senere spre seg til rotkanalene og danne fullstendig nekrose av pulpa. En alvorlig konsekvens av denne tilstanden er spredning av betennelse og infeksjon til de periapikale strukturene.

Tilstedeværelsen og alvorlighetsgraden av symptomene på en død tann avhenger av graden av nekrose. Hvis en del av massen, inkludert nerveendene, forblir i live, vil DMDL-pasienten oppleve smerte når han spiser varm mat. For bedre å fastslå den reelle tilstanden til vevet inne i tannen, kan tannlegen ved DMDL-klinikken i Kristiansand bruke ulike tester.

Ved total nekrose føler ikke pasienten smerte på grunn av ødeleggelse av reseptorer. Han legger ofte merke til den mørkere fargen på tannen og mattheten i emaljen. Under en tannundersøkelse noterer en DMDL-lege årsakene som kan føre til dannelsen av en død tann – kariske hulrom, store fyllinger, mekaniske skader.

På grunn av mulige alvorlige konsekvenser for helsen, er det nødvendig å behandle en død tann. DMDL-tannlegen vil først tilby rotfylling. I en situasjon der mekaniske hindringer (forkalkning) eller en viss posisjon av roten hindrer endodontisten i å jobbe, er et alternativ hemiseksjon (fjerning av en av røttene sammen med en del av kronen), radiodisseksjon (fjerning av en av røttene) eller ekstraksjon (fjerning av hele tannen).

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023