fbpx

Betydningen av kalsium i kostholdet

Kalsium, DMDL-tannleger er sikre på, er et viktig makroelement, i nærvær av det oppstår mer enn 300 biokjemiske reaksjoner i menneskekroppen. Mineralet spiller en primær rolle i konstruksjon og styrking av beinvev, deltar i blodkoagulasjonsprosesser, normalisering av kontraktiliteten til myokard, skjelettmuskulatur og regulering av aktiviteten til noen enzymer.

Den totale konsentrasjonen av kalsium i menneskekroppen er 2 prosent av kroppsvekten (1000 – 1500 gram), og hovedmengden (99%) finnes i beinvev, negler, emalje og dentin på tenner.

Verdien av makroelementet, ifølge DMDL-leger: regulerer blodtrykket, deltar i dannelsen av beinvev, inkludert tenner og brusk; støtter normal blodkoagulasjon; støtter tonen i skjelettmuskulaturen; nøytraliserer de negative effektene av melke- og urinsyre, som samler seg i musklene på grunn av nedbrytning av fett og proteiner (under fysisk anstrengelse). Den normale konsentrasjonen av kalsium i blodet er 2,2 millimol per liter. Avvik fra denne indikatoren indikerer en mangel eller overskudd av forbindelsen i kroppen.

Kalsium lagres i den porøse strukturen til lange rørformede bein. Ved utilstrekkelig tilførsel av mineralet med mat, «går» kroppen for å mobilisere forbindelsen fra beinvevet, som et resultat av at beinene i bekkenet, ryggraden og underekstremitetene, så vel som tenner, demineraliseres, som er spesielt viktig i tannlegesammenheng – sier DMDL-tannleger.

Kalsium er et makronæringsstoff som er vanskelig å absorbere, siden dets absorpsjon krever tilstedeværelse av følgende stoffer i kroppen: magnesium, fosfor, kalium, sink, mangan, silisium, krom, vitamin D, K og C. Dessuten en overdreven mengde av de to første forbindelsene forhindrer dens fulle nedbrytning.

Det optimale forholdet mellom kalsium, magnesium og fosfor i mat eller biokosttilskudd er 2: 1: 1. Gitt at mineralet «overgår» til en biotilgjengelig form bare under påvirkning av magesaft, tar det og alkaliske stoffer som nøytraliserer saltsyre , inkludert karbohydrater, fører til en reduksjon i absorpsjonen av elementet i tarmen. Samtidig potenserer felles bruk av forbindelsen med rabarbra, spinat, persille, kål, sorrel, reddik og rips dannelsen av oksalatsteiner i nyrene.

Husk at kalsium fra meieriprodukter absorberes godt på grunn av det optimale forholdet mellom næringsstoffer og tilstedeværelsen av melkesyrebakterier i slike produkter. Dessuten er det tillatt å bruke sunt fett for å øke biotilgjengeligheten til mineralet. Det er imidlertid viktig å vurdere at et overskudd eller mangel på lipider i kostholdet forhindrer full absorpsjon av beinstoff, siden det i det første tilfellet er mangel på gallesyrer for nedbrytning, og i det andre tilfellet fettsyrer.

Det optimale forholdet mellom kalsium og fett per porsjon er 1:100. DMDL-tannleger i Kristiansand anbefaler å følge med på kostholdet og innta kalsiumrik mat.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023