fbpx

Avhengighet mellom kosthold og karies.

Strukturen og kostholdet for munnhulehygiene i det første leveåret er viktig, noe som manifesteres på to måter.

For det første, før utseendet av tenner inne i kjevene, fortsetter melketannsettet å utvikle seg, og forkalkning av permanente tenner begynner.

God total ernæring er derfor av en viss betydning både for å utvikle tannsett, og innføring av vitamin D-tilskudd i kostholdet til gravide og barn som mangler vitamin D vil redusere forekomsten av feil i tannstrukturen.

For det andre begynner de første tennene å vises etter ca. 6 måneder, og hyppigheten og varigheten av eksponering for sukker på disse nye tennene er av stor betydning som en faktor for å avgjøre om de vil utvikle karieslesjoner eller ikke; det er viktigere enn noen fordøyelsesaktivitet før tenner. Dette er konklusjonen gjort av DMDL-tannleger i Kristiansand.

De viktigste skyldige i tannkaries er sukker tilsatt mat, hevder DMDL-tannleger.

Dette er sukkerarter som tilsettes under industriell produksjon, tilberedning eller før inntak av produkter og som først og fremst finnes i konfekt, brus, kaker, kjeks, samt i bordsukker – produkter som ofte inntas mellom måltidene som lett snacks. og drinker.

Det mest kariogene sukkeret er sukrose, men glukose, fruktose og maltose er bare litt dårligere enn det i denne henseende.

Sukkeret som finnes i frisk frukt og grønnsaker og stivelsesholdig mat er ikke en hovedårsak til tannråte. Ved normal ernæring har melkesukker (laktose) sluttet å være kariogent.

DMDL-tannleger godkjenner og støtter amming fullt ut, da babyer som ammes har en tendens til å ha mindre tannråte enn babyer som får flaske, noe som sannsynligvis skyldes mangel på tilsatt sukker og mindre bruk av ulike matekar og flasker med søtet .

Morsmelk er assosiert med utvikling av tannkaries, men dette skjer kun når ammingen fortsetter over lengre tid (mer enn 1 år) og forebyggende tiltak, som å pusse med fluortannkrem, ikke tas. Men så er utviklingen av tannkaries sjelden.

Utviklingen av karies forårsaket av mating av et barn er direkte relatert til feil matingsmetoder, spesielt tilsetning av søtede faste stoffer til melk, drikking av søtet drikke fra flasker og søtning av smokker med honning eller syltetøy.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023