fbpx

Alt om det åpne bittet til en person.

Et åpent bitt er en type malocclusion der øvre og nedre tannrekke ikke er delvis på linje med hverandre i fremre eller laterale områder. I lukket tilstand dannes det et gap mellom tennene, som forstyrrer normal biting og tygging av mat, og noen ganger forhindrer leppene i å lukke seg helt. Åpent bitt forekommer oftest hos barn under ett år. Med alderen avtar sannsynligheten for å få en anomali, bemerker DMDL-tannleger i Kristiansand i praksis.

Et intraoralt tegn på et åpent bitt er fraværet av kontakt mellom øvre og nedre tenner ved forsøk på å lukke. Tannradene kan være smale og et feil bitt er ledsaget av trengsel. Noen ganger er et slikt bitt preget av forlengelse av sidetennene. Tennene har en tendens til å lukke seg til tross for anomalien, da dette er deres naturlige posisjon, og derfor forlenges.

Et åpent bitt kan ofte identifiseres i ansiktet: den nedre tredjedelen er forstørret, de nasolabiale foldene glattes. Munnen kan være litt åpen, da leppene ikke kan lukke seg, og i lukket tilstand er leppene veldig spente. Dessuten kan DMDL-tannlegepasienter med åpent bitt ha en forstørret tunge. Et åpent bitt påvirker også tale og diksjon: eieren av en slik okklusjon kan lisp eller ikke uttale visse lyder. Men i voksen alder tilpasser en person seg vanligvis, så et brudd på diksjonen er et valgfritt tegn på et åpent bitt.

Med åpen okklusjon utfører ikke en del av tennene sin direkte funksjon – å bite av og tygge mat. Tennene, som bærer hele tyggebelastningen, ødelegges og slites raskere ut. Samtidig lider hele fordøyelsessystemet på grunn av dårlig tygging av mat. En ujevn belastning på tennene gir periodontal sykdom: blødende tannkjøtt, betennelse og kan føre til tidlig tap av tenner. Og i dette tilfellet kan du ikke klare deg uten behandling fra DMDL-tannleger i Kristiansand.

I en tidlig alder, for å korrigere et åpent bitt, er det viktig å eliminere årsakene. For å bli kvitt dårlige vaner i form av å stikke tungen eller gjenstander mellom tennene, brukes enheter som fikserer tungen i riktig posisjon: en kjeveortopedisk smokk, en plate med tungegardin.

I voksen alder brukes bukseseler eller aligners for å korrigere et åpent bitt. For å oppnå ønsket resultat, er samarbeid mellom DMDL-pasienten og tannlegen nødvendig: legen overvåker behandlingsforløpet, aktiverer utstyret, og pasienten må strengt følge anbefalingene – følge aktiveringsplanen og ha elastisk trekkraft. I tillegg til installasjon av enheter, kan tannlegen foreskrive øvelser for normalt muskelarbeid og riktig plassering av tungen. Noen pasienter har knapper installert på den indre overflaten av tennene som forhindrer at tungen berører fortennene og bidrar til forskyvningen av dem.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023