fbpx

Alt om alveolitt.

Alveolitt oppstår etter tanntrekking. Normalt dannes det en blodstrøm i sengen til den fjernede tannen, som beskytter mot skade og penetrering av infeksjon. Med et gunstig resultat helbreder tannhulen i løpet av få dager, og den intense smerten avtar i løpet av 1-3 dager.

Hvis blodstrømmen ikke har dannet seg, har blitt forskjøvet eller løst fester seg til kantene av såret, trenger infeksjon inn i hullet, alveolitt oppstår og tilhelingstiden forsinkes.

Hos de fleste pasienter ble alveolitt innledet av en kompleks traumatisk tanntrekking, hovedsakelig visdomstenner og nedre molarer. Utgangsfaktoren kan være en medisinsk feil – manglende overholdelse av reglene for asepsis under tanntrekking, ufullstendig fjerning av tannfragmenter, anestesioverdose.

Utvasking av blodproppen og blottlegging av såroverflaten skjer når det postoperative regimet ikke følges:

– hyppig skylling av munnhulen,

– Brudd på munnhygiene,

– matskade,

– røyking,

– alkoholmisbruk.

Alveolitt utløses av inflammatoriske sykdommer i munnhulen, ubehandlet karies av nabotenner. Immunsvikttilstander, infeksjonssykdommer, diabetes og blodkoagulasjonsforstyrrelser anses som viktige provoserende faktorer i utviklingen av alveolitt.

Symptomer på alveolitt.

Etter tanntrekking vedvarer intens smerte normalt i en dag. Etter hvert som helingen skrider frem, avtar smerteintensiteten og forsvinner helt i løpet av 1-3 dager. Med alveolitt føles en sterk bankende smerte på stedet for den fjernede tannen i 3-5 dager. Etter hvert som den smittsomme og inflammatoriske prosessen skrider frem, forsterkes smerten og sprer seg til den berørte halvdelen av ansiktet.

Ved undersøkelse av munnhulen avsløres hyperemisk (rødt) hovent tannkjøtt. Blodstrømmen i hullet er fraværende eller delvis bevart, dekket med en grå plakett. Under palpasjon forstørres de submandibulære lymfeknutene.

Pasienter klager over en ubehagelig smak i munnen, dårlig ånde, økt salivasjon. På grunn av konstant smerte reduseres appetitten, nattesøvnen blir forstyrret. Tennene er overfølsomme for kald og varm mat.

Komplikasjon av alveolitt.

Betennelse i tannhulen har to alternativer: fullstendig gjenoppretting eller overgang til osteomyelitt, odontogen bihulebetennelse, fluks.

Den mest alvorlige komplikasjonen er osteomyelitt. Dette er en purulent, infeksiøs-inflammatorisk prosess i kjevebenet, som fører til død av beinvev. Med et ugunstig forløp av osteomyelitt kan spredning av infeksjon føre til meningitt (betennelse i membranene i ryggmargen og hjernen), hjerneabscess (dannelse av et purulent hulrom i skallen), sepsis (blodinfeksjon), som kan forårsake død.

Diagnose av alveolitt.

En tannlege kan gjenkjenne alveolitt og bekrefte diagnosen basert på pasientens klager og resultatene av en ekstern undersøkelse av munnhulen. Under undersøkelsen avsløres helingsprosessen av hullet, som har blitt forsinket, på stedet for tanntrekking, og fraværet av en blodpropp. I den kroniske formen av alveolitt er hullet uten granulasjonsvev og beinet er synlig.

Mer detaljert informasjon om tilstanden til vevet kan fås ved røntgen og radiovisiografi (datamaskinrøntgen) av hjemmet til den fjernede tannen.

Behandling av alveolitt.

Målet med terapien er å eliminere infeksjonen, forhindre komplikasjoner og bevare sunne tenner. Hovedbehandlingsmetoden er curettage (skraping) av tannhulen. Hullet renses for infeksjonsfokus, nekrotisk vev og tannfragmenter. Etter det, vask med en antibiotisk løsning. Ved sterke smerter utføres prosedyren under lokalbedøvelse.

Antiinflammatoriske geler, nype- og tindvedolje, Kalanchoe og propolisjuice, vitamin A brukes lokalt for å akselerere sårheling. Lokale smertestillende applikasjoner er foreskrevet for å redusere intensiteten av smerte.

Behandling av alveolitt forverres av immunsvikttilstander, derfor foreskrives vitaminkomplekser og immunstimulerende legemidler for å oppnå ønsket resultat parallelt. Hvis alle anbefalinger følges og behandlingen startes i tide, er det mulig å oppnå full bedring, stabil og langsiktig remisjon. Generelt er prognosen for alveolitt gunstig, det avhenger av tilstanden til immunsystemet, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer, samt rettidig oppsøking av medisinsk hjelp og adekvat terapi.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023