fbpx

5 enkleste regler for sunne tenner.

Karies er ikke bare smertefullt og ubehagelig, det er også ekstremt stygt, fordi i nærvær av mørke flekker, kariske hulrom, ødelagte tenner, har en person rett og slett ikke råd til å smile med et åpent, bredt smil. Men disse problemene kan enkelt unngås ved å bruke enkle regler for sunne tenner. Hvilke? Det finner du ut nå!

1. Hygiene, og kun hygiene!

Riktig pleie av munnhulen er hovedregelen for sunne tenner. Det er hygiene som reduserer risikoen for tannråte med 80 %. Samtidig består det ikke bare av å bruke riktig børste og lim. Hygiene må følges gjennom hele dagen, inkludert, i tillegg til å pusse tennene to ganger, skylling, bruk av tanntråd for å rengjøre mellomrom, en spesiell børste for rengjøring av tungen. Alle disse tiltakene tillater rettidig fjerning av matrester og mikroorganismer, som blir hovedårsaken til kariesdannelse.

2. Sunn mat – sunne tenner.

Anti-karies ernæring er basert på et komplett sett med produkter og moderat inntak av karbohydratholdig mat. Kostholdet bør inneholde grønnsaker, brød, kjøtt, frukt og meieriprodukter. Samtidig er gulrøtter, epler og andre harde grønnsaker-frukter spesielt nyttige, da de naturlig hjelper til med å bli kvitt plakk. Kalsiumanrikede produkter er også viktige – melk, ost, grønne grønnsaker, nøtter, siden denne komponenten er hovedmaterialet for strukturen til tennene.

3. Overvåk temperaturen på maten.

Husk at veldig varm og tvert imot veldig kald mat har en like ugunstig effekt på tannemaljen. Samtidig er et kraftig temperaturfall, som fører til utseendet av mikrosprekker, spesielt farlig.

4. Riktig pleie av tannkjøttvev.

Tannkjøttet er den viktigste beskyttelsen av tennene mot bakterier. Derfor bør omsorgen for dem være regelmessig gjennom dagen. Bare dette vil utelukke deres blødninger, sykdommer, ubehagelig lukt. Skylling med et avkok av eikebark, oleander, bjørkeknopper og tyttebærblader kan hjelpe deg med å ta vare på tannkjøttet. Å gni med tinkturer av viburnumjuice, sitronmelisse og surkål bidrar også effektivt til å styrke tannkjøttet.

5. Forebygging hos tannlegen.

Sunne tenner vil forbli slik bare når pasienten regelmessig besøker tannlegekontoret. Det er tannlegen som kan fjerne plakk ikke bare fra overflaten av tennene, men også fra det interdentale, subgingivale rommet, vil oppdage karies i tide, kurere tennene, anbefale den beste pastaen og andre hygieneprodukter. Alt dette vil gjøre tennene sunne og betraktelig spare penger på behandling. Forebyggende programmer som brukes av pasienten og hans tannlege for å bevare helsen til munnhulen spiller en viktig rolle i behandlingen av tenner, men innsatsen til disse menneskene alene er ikke nok, støtte fra samfunnet og staten er også viktig. Dette er målene for forebyggende tannbehandling – å hjelpe en person med å opprettholde tannhelsen ved å gi statlige, hygieniske, sosiale og medisinske tiltak som tar sikte på å eliminere faktorer som forårsaker utvikling av sykdommer. I tillegg inkluderer forebygging av tannkaries inntak av mat rik på proteiner, aminosyrer, makro- og mikroelementer, samt vitaminer. Mat som inneholder kalsium og fosfor (meieri- og fiskeretter) er spesielt viktig. Nøtter (rike på aminosyrer og mineraler), poteter og pasta (rik på komplekse karbohydrater), samt grønnsaker, frukt og olje er bra for tennene.

Du kan alltid kontakte DMDL Tannlege Kristiansand og få profesjonell tannbehandling.

Hvorfor velge DMDL?

Rask hjelp

Hos oss får du hurtig oppfølging og akutt tannlegehjelp

Trygt og behagelig

Vi gjør alt for at behandlingen din skal være trygg og behagelig – selv om du har tannlegeskrekk

Høy kompetanse

Våre autoriserte tannleger har lang erfaring og bred kunnskap

Langsiktig helse

Vårt mål er at du skal være frisk og smertefri, ikke bare til neste undersøkelse, men hele livet

Klinikkens åpningstider

Man - Fre

08:00 til 16:00

Lør - Søn

10:00 til 13:00

Ring på forhånd for avtale

Tannlegevakt

24/7

Avtal time i dag

Kontakt oss

© 2023
© 2023